Saras vardag - Rytm och Lösgörande
JAN
11

Rytm och Lösgörande

Hej! Vilket tråkigt väder det är nu.. Igår var det snöblandat regn och nu blåser det som bara den ute. De har ju varnat för storm idag.

Tilda och jag åkte till manegen igår med Hedda och Marco för att göra en liten övning. Den gick ut på att hitta rätta rytmen. Först hade vi två bommar på marken på snett igenom där vi bara skulle galoppera över ett par gånger och hålla samma rytm hela tiden. Egentligen inte så noga hur många galoppsprång det blev i mellan, bara man höll samma rytm varvet runt och red på samma galoppsprång varje gång och inte ändrade rytmen. Detta är något jag och Marco behöver träna mer på. Han laddar ju gärna även när det bara är bom på marken, så vi borde jobba med bommar oftare, så han lugnar sig lite. Likadant måste vi jobba mer med travbommar, där blir han också väl exalterad och frambenen går som en symaskin ;)

Men åter till övningen! Hedda och Tilda fick till det bra mellan bommarna. Red på sju steg nästan varje gång med jämn rytm, någon gång lät hon henne gå iväg på sex steg. Tilda fick träna på att få Hedda att landa i rätt galopp. Marco var ändå hyfsat lugn igår. Gick på sju nästan varje gång, någon gång blev det åtta när han blev lite övertaggad och galopperade uppåt istället för framåt.

När vi hade galopperat över bommarna några gånger gick vi över till långsidan där vi hade tre bommar på marken och sedan en oxer. Studs mellan dem. Jättebra med bommarna som hjälpte till att det blev jämnt fram till oxern. Det var bara att hålla en bra galopp, komma fram till bommarna och rulla över i samma tempo, så blev det automatiskt bra på oxern :) Viktigt att man inte kom för fort in över bommarna eller backade in mot dem, för då blir hela serien knas.

Marco hoppade fint och kändes rätt lugn, laddade inte för mycket på bommarna. Kanske bromsade han upp lite av sig själv när han såg att det var ett hinder på slutet. Hedda hoppade också fint, speciellt sista språnget var jättebra! Det var en bra övning för Tilda, då man måste hålla samma rytm hela tiden, även när sista hindret blir högre. Hon ändrade sin ridning lite när vi hade höjt och lät Hedda galoppera på med långa steg, och då blev det ju något mellanting av trav och galopp över bommarna. Fick komma igen och bara vara kall och rida som hon hade gjort när det var lägre, och vänta in bommen. Då blev det jättebra!

Jag åkte sedan tillbaka till manegen själv och red Ratzia. Ett lugnt och lösgörande pass. Hon ska på årets första hoppträning idag för Amanda :) Gjorde Royneövningen igår i både trav och galopp, försökte bara hålla henne lugn och inte bli för framtung och gunga iväg. Gjorde jättemycket avsaktningar från galopp, skritta några steg, ny galopp. Att växla mellan skritt och trav gör hon verkligen jättebra. Ligger kvar i samma form och har bjudning. Avsaktningen från galopp till skritt är också rätt bra, blir dock lite framtung ibland. Svårast är att få till en bra fattning från skritt till galopp. Då slår hon sig gärna fri, men blir mycket bättre när man nötat det ett par gånger :)


Klippte halsen på Marco häromdagen. Var en ljus häst som fanns där under!! :OSötBill ligger och vilar :)


Snapchat och Instagram - aamaziingsara


Läst 17910 ggr

Fler inlägg

JUN
24

Gothenburg Summer Tour Dag 5

Hej! I morse var det dags för Marco att hoppa sin sista runda det här meetinget. 130cm bedömning A:0+A:0 två faser. Med tanke på gårdagens dåliga känsla och resultat så var jag nervös inför hur det skulle gå idag. Skulle han kännas som igår? Skulle han kännas som vanligt? Tog ett litet peptalk med min förebild Jörgen Larsson på framhoppningen. Berättade om rundan igår och frågade hur jag skulle rida idag. Han sa att jag skulle låtsas som ingenting och rida precis som vanligt. Ofta när hästarna har kommit upp på den nivån så brukar det inte vara något problem nästa runda. Ibland blir det helt enkelt bara så att det inte stämmer. Tack Jörgen! Ibland är det enklaste tipset det bästa :)

Marco kändes helt som vanligt på framhoppningen. Satte lite bättre snurr på galoppen och hade det även inne på banan. Där var han precis som han brukade, med bra energi och jag kunde korta ihop honom utan att han blev tom. Hoppade fint och felfritt i båda faser och det räckte till en åttondeplats i en klass med 19 placerade. Så skönt!! Puh..

Läst 4332 ggr Kommentarer Kommentera

JUN
23

Gothenburg Summer Tour Dag 4

Hej! Vilka ojämna resultat jag och hästarna gör. Eller egentligen Marco och jag. Ratzia har peppar peppar den senaste tiden antingen varit felfri eller bara haft något ner. Med Marco har det var toppen eller botten ;) Idag var det dags för kval 2 med hästarna i 7-Star Spring Tour, för Ratzia 130cm bedömning A:0 och för Marco 140cm bedömning A:0.

I förmiddags var det otroligt kvavt. Ratzia kändes lite matt av värmen, men hon hoppade fint ändå. Fick ett ner tidigt på banan, men resten gjorde hon jättefint :) Gårdagens placering gjorde att vi ändå kvalade till söndagens final, så imorgon blir det välförtjänt vila för henne. Eller ja, vila från tävling, men hon får gå en lugn promenad i skogen.


När 140cm började slog vädret om och det blev ösregn istället. Fick till och med lov att rida i regnjacka. Marco var lugn och fin på framhoppningen idag igen, men inne på banan saknades energin. Hoppade bra på ettan, tvåan och trean, men när jag vände upp på fyran, en trippelbarr, såg jag att vi låg helt mittemellan. Såg att jag inte kunde gasa på, för då skulle det bli alldeles för stort och landa rätt i, så fick börja ta tillbaka honom, men istället för att bli kvick i benen som han brukar så kändes det bara tomt och vi kom fram dåligt. Marco övervägde att hoppa, men i sista stund ångrade han sig och välte ner det främre av trippelbarren. Steppade omkring och blev stressad när vi väntade på att de skulle bygga upp den. Funderade på att hoppa ettan och utgå, men red an trippeln igen. Den här gången blev det perfekt. Fick även perfekt ner till nästa hinder som var en kombination med två räcken, två galoppsprång mellan. Otroligt trång och sååå många som haft problem med den. Kom jättefint in och han hoppade super över a-hindret, men ändå blev det trångt och även denna gång fanns inte hans vanliga energi och kvickhet där, så han stannade :( Jättetrist verkligen! Imorgon ska han få hoppa en 130cm, så får vi se vad som händer då. Får testa att få lite mer energi i honom. Allt som oftast har han ju för mycket av den varan..Andra gången på trippeln blev det bättre!


Läst 7433 ggr Kommentarer Kommentera

JUN
23

Gothenburg Summer Tour Dag 3

Hej! Igår var det dags för kval 1 av 7-Star Spring Tour. Ratzia gick 130cm och Marco 135cm. Båda klasserna var bedömning A:0+A:0 två faser.

Ratzia hoppade fint på framhoppningen. Inne på banan var hon något spänd de första sprången, men sedan kom hon igång fint. Felfria i grunden och även felfria i omhoppningen! Gasade på så gott det gick och det räckte till en femteplats vilket gjorde att vi kvalade in till finalen. Superkul!! :)
Sedan var det dags för Marco att hoppa 135cm. Jättelugn och fin på framhoppningen :) Även på banan! Hade sett att de som red innan fick rida på något så vansinnigt fort i omhoppningen för att hamna på placering. Var felfria i grunden (vattnet var sista och Marco hoppade igen:)) och tänkte att nu får vi gasa på om vi ska ha chans till placering. Fick hålla-läge på första i omhoppningen, men annars tyckte jag att vi red så fort det bara gick och vi var felfria! Räckte till att bli 12:a och det var 13 placerade. Puh! Huvudsaken var så klart att han hoppade fint och var felfri, men alltid kul att få en placering på en bra runda :) Men shit vad snabba proffsryttarna är. Har inte en chans mot dem!
Ratzias fina rosett! :)Glada efter Marcos runda :DMarcobus <3Gräs efter en bra runda :)


Läst 9484 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Saras vardag »Saras vardag

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Lisen Välj
Portugal-bloggen Välj
Jens Fredricson Välj
Stalldrömmar Välj
Therese Välj
Redaktionen Välj
Kajsa Boström Välj
Veterinärstudenten Välj
Hippologbloggen Välj
Avelsbloggen Välj
Hippologbloggen Välj
Saras vardag
Veterinärbloggen Välj
Hästskötarbloggen Välj
Gästbloggen Välj

stäng

Här får du följa Sara Ekmans vardag. Det är hästar, resor och allt däremellan.Maila Sara

Till bloggen


Saras senaste
Arkiv

Galleriet på Hippson Market

Populärt hos Charlies

Husbloggare

Gästblogg: "Det vi vill vinna är hästens förtroende och lust att samarbeta”

Gästbloggen

Midsommar!

Therese

Gothenburg Summer Tour Dag 5

Saras vardag

Till Husbloggarna